ΠΙΣΤΗ

Όταν αναφερόμαστε στην πίστη, προφανώς έχουμε στο μυαλό μας κάτι το οποίο δεν έχει πάντα λογική εξήγηση. Επίσης πίστη θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι οτιδήποτε κάποιος “ασκήσει” με κατεύθυνση κάτι ανώτερο από αυτόν.

Στην πνευματική σφαίρα, η πίστη έχει 4 κύριες κατευθύνσεις.

Τον Πανθεϊσμό, όπου όλα είναι πίστη, και όλοι οι τρόποι έκφρασης της οδηγούνε στον ίδιο “παραλήπτη – Θεό”. Όπως λένε και οι Έλληνες, εμείς τον λέμε Χριστό, άλλοι τον λένε Μωάμεθ και άλλοι Βούδα, αλλά αναφερόμαστε στο ίδιο πρόσωπο.

Τον Πολυθεϊσμό, όπου είναι απολύτως σεβαστό και αποδεκτό να ασκήσεις την πίστη με τοπικά χαρακτηριστικά. Σε αυτή την περίπτωση, αν μεγάλωνες στο Μπαχρέιν θα ήταν απολύτως λογικό να ασπάζεσαι το Ισλάμ και το κοράνι. Αν μεγάλωσες στην Ελλάδα, τότε ο Χριστιανισμός αρμόζει καλύτερα στον χαρακτήρα του Έλληνα.

Τον Αγνωστικισμό, όπου εκεί υπάρχουν δυο κατευθύνσεις.

Οι Εμπειρικοί Αγνωστικιστές, είναι αυτοί που δεν αποκλείουν κάποια στιγμή να βρεθούν αποδείξεις για τον Θεό, και

Οι Απόλυτοι Αγνωστικιστές, είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ποτέ δεν θα μπορέσουν να βρεθούν αποδείξεις για τον Θεό.

Τον Μόνοθεϊσμό, όπου και εκεί υπάρχουν οι 3 κύριες θρησκείες. Ο Ιουδαϊσμός, Ο Χριστιανισμό και το Ισλάμ.

 

Ο Χριστιανισμός είναι η μόνη Μόνοθεϊστική θρησκεία (σε σχέση με τις άλλες δυο) η οποία πιστεύει  πως ο Ιησούς Χριστός είναι εκτός από 100% άνθρωπος και 100% Θεός.

 

Τώρα που ξεδιαλύναμε τον αποδέκτη της πίστης μας ο οποίος είναι ο Τριαδικός Θεός όπου ο Ιησούς Χριστός κατέχει ισάξια θέση με τα άλλα δυο μέλη της Α.Τριάδας, θα αναλύσουμε τι σημαίνει πίστη αποκλειστικά και μόνο μέσα από τα κείμενα της Αγίας Γραφής.

 

ΠΡΟΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ 11:1 TGV

Πίστη σημαίνει σιγουριά γι’ αυτά που ελπίζουμε και βεβαιότητα γι’ αυτά που δε βλέπουμε.

Πίστη λοιπόν σημαίνει πως ενώ δεν βλέπω τον Θεό, πιστεύω και είμαι βέβαιος ότι υπάρχει (καθώς το Άγιο Πνεύμα το οποίο κατοικεί μέσα στους ανθρώπους που συνειδητά επέλεξαν την Χριστιανική Πίστη).

Επίσης πίστη σημαίνει πως αποδέχομαι τον Θεό εκτός από τον Ένα και αληθινό, σαν τον θεμελιωτή της πίστης μου. Μέσα από τα διδάγματα της Α.Γραφής βλέπουμε πως ο άνθρωπος επέλεξε να απομακρυνθεί από τον Θεό και για να επανέλθει αυτή η σχέση στο αρχικό της στάδιο θα πρέπει να υπάρξει αποδοχή από τον Θεό, έπειτα από την ειλικρινή μετάνοια του ανθρώπου. Για να επέλθει η συγχώρεση θα πρέπει να αποδεχτεί ο άνθρωπος με πίστη, την θυσία του Ι.Χριστού στον σταυρό ως την μόνη αποδεκτή και δίκαια πράξη για να επανενωθεί ο άνθρωπος με τον Θεό.

Πίστη λοιπόν σημαίνει πως εμπιστεύομαι Αυτόν (Ι.Χριστός) ο οποίος έμεινε πιστός στην αποστολή του και όντας αναμάρτητος δέχτηκε οι δικές μας αμαρτίες να καταλογιστούν σε Αυτόν για να μπορέσει να επέλθει δικαίωση σε όποιον τον επικαλεστεί.

Η συνειδητή μετάνοια είναι το έναυσμα της πίστης, και μετά ακολουθούν τα έργα που ο Θεός προετοίμασε σε αυτούς που θα δεχτούν αυτό το μήνυμα με πίστη και εμπιστοσύνη στον Θεό.

elΕλληνικά